Szója - most ez jó vagy nem? #20
Talán a szója az az étel, ami a legnagyobb arányban osztja meg az orvosokat és a társadalmat. Ki azt állítja, hogy az egyik legkárosabb, ki pedig azt, hogy szuper egészséges. Mivel én sokkal több helyről hallom, hogy mennyire ártalmas, ezért én a magam részéről igyekszem kerülni a szója összes verzióját.
Az állati eredetű káros anyagokat a modern étkezési divat egyre inkább kiszorítja táplálkozásunkból. Ezzel párhuzamosan azonban megjelent a szója, ami igen változatos formában, szinte már napi szinten megtalálható táplálékainkban. A növényt nagy mennyiségben alkalmazzák húspótlóként, illetve zsírszegény tej előállítására, pedig nem véletlen, hogy keleten csak egészen kis mennyiségben, ínyenc finomságként fogyasztják.
A szójabab rengeteg olyan méreganyagot tartalmaz, ami akár a szervezet létfontosságú funkcióit is károsíthatja!
Az egészségesnek hitt növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják szervezetben a fehérje-lebontó enzimek termelődését, illetve akár vérrög képződéséhez is vezethetnek. Ezek a méreganyagok még főzéssel sem közömbösíthetőek teljes mértékben, ráadásul a hasnyálmirigy mellett a pajzsmirigy működését is erőteljesen képesek gátolni. A nagy mennyiségű szójafogyasztás tehát könnyen vezethet emésztési panaszok, illetve pajzsmirigy-alulműködés kialakulásához, aminek köszönhetően a gyomor- és a pajzsmirigy-rák kockázatát is megnöveli. Emellett azonban igen magas arányban tartalmazza a kis mértékben jótékony izoflavonoidokat, amelyek ösztrogéntermelő hatása ekkora mennyiségben fogamzásgátló hatást fejthet ki.