Magnézium - az első osztályú gyulladáscsökkentő #3

2018.01.15

A magnézium egy messzemenő kihatásokkal bíró nagyon hatékony ásványi anyag. A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint ráadásul rendkívüli gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A magnézium tehát nagy segítség lehet azoknak az embereknek, akik a gyógyszeres gyulladáscsökkentők veszélyes - és részben előre nem látható - mellékhatásait szeretnék elkerülni.

100 milligrammal több magnézium csökkenti a gyulladást

Egy 3713 változókorban lévő nővel végzett kísérlet során kiderült, hogy a szervezetben lévő gyulladásos mutatók koncentrációja csökkent, miután a napi magnéziumbevitelt 100 milligrammal megemelték. Ez azt jelenti, hogy a magnézium a gyulladások csökkentésében közvetlen és rendkívül pozitív szerepet játszik - a többi hasznos tulajdonsága mellett.

A magnézium segít megakadályozni a plakkok lerakódását az érfalakon

Az említett vizsgálatban azt is megfigyelték, hogy a magnézium az érfalakban lévő gyulladásokat is erősen csökkentette, miután növelték a napi magnéziumbevitelt. A plakkok, amelyek az érfalakra lerakódnak és a szív-érrendszeri problémákat fokozzák, artériás gyulladások következtében keletkeznek. Következésképp a vizsgálat eredménye azt jelenti, hogy a megnövelt magnéziumfogyasztás képes megakadályozni, vagy legalább csökkenteni ezeknek a plakkoknak a képződését.

A magnéziumhiány szélesen elterjedt

Ezek a felfedezések igazolják azt a feltételezést, hogy sok civilizációs betegségnek kedvez a mai korra jellemző tápanyagban és ásványi anyagban szegény táplálkozási mód. A magnézium pont egy olyan ásványi anyag, amely a korábbihoz képest ritkább vendég lett az étrendünkben. Ehhez a szélesen elterjedt magnéziumhiányhoz hozzájárul egyrészt az ipari mezőgazdaság a szokásos műtrágyázással, másrészt sok élelmiszer erős ipari feldolgozása. Nem kell tehát csodálkozni rajta, ha manapság sokan túl kevés magnéziumot vesznek magukhoz, és ezért gyulladásos betegségekben szenvednek.

Magnéziumban gazdag táplálkozás

A biogazdaságból származó magas minőségű élelmiszerekből álló tudatos táplálkozás azonban elegendő magnéziummal képes ellátni a szervezetet. A legtöbb magnéziumot tartalmazó táplálékok: az amaránt, a quinoa, a tengeri algák, a tökmag, a mák, a napraforgómag, a mandula és a tengeri korall. Ezen kívül magnéziumot tartalmaz a zab, a tönköly, a köles és a teljes őrlésű rizs. Magnéziumban gazdag zöldségek a zöld leveles zöldségek, a spenót, a csalán és a porcsin, a fűszerek közül pedig a bazsalikom, a majoránna és a zsálya.

Magnéziumforrásnak számítanak még

Mg. forrásnak számítanak még a hüvelyesek, mint a bab, a borsó, a lencse és a szójabab, valamint a tiszta kakaó és a gyömbér.

© 2017. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el