Gyümölcsös vitaminok #2

2018.01.15

Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, szervezetünk minden tápanyaghoz hozzájut, beleértve a gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminokat.

Minden egyes gyümölcsnek más és más jótékony hatása van a szervezetre, éppen ezért próbáljunk meg minél több fajtát fogyasztani.

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

Az emberi szervezetnek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége ahhoz, hogy enzimek, hormonok és egyéb kémiai anyagok ezrei kifejthessék hatásukat. De a vitaminoknak és ásványi anyagoknak van még egy kulcsfontosságú szerepük: antioxidánsként viselkednek, vagyis lekötik a szabad gyököket a szervezetben.

A gyümölcsök és zöldségek előnyei

A gyümölcs és zöldség minden egészséges táplálkozás része. Ezt halljuk folyton, de ha tisztában vagyunk a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának előnyeivel, egy kicsit több lelkesedéssel nyúlunk a következő darab almáért.

A sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend előnyei:

- az étvágy feletti kontroll,

- a vércukorszint stabilizálása,

- alacsonyabb vérnyomás,

- a szívbetegségek rizikójának csökkenése,

- az agyvérzés kockázatának csökkenése,

- a daganatos betegségek kockázatának csökkenése,

- a szemproblémák kockázatának csökkenése,

- az emésztési problémák kockázatának csökkenése.

Milyen vitaminok vannak a gyümölcsökben, és mit tudnak?

A különböző gyümölcsök különféle vitaminokat tartalmaznak. A következő vitaminok természetes forrásait találjuk meg a zöldségesnél:

A-vitamin

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, és szükséges néhány hormon előállításához. A táplálékban lévő elegendő mennyiségű A-vitamin gondoskodik az egészséges bőrről és hajról, erősíti az immunrendszert és a látást, segíti a csont- és fogképződést.

A következő gyümölcsök A-vitaminban gazdagok: sárgabarack, földiszeder, dinnye, kivi, narancs, papaya, datolyaszilva, őszibarack, mandarin, paradicsom.

B3-vitamin (niacin)

A B3-vitamin segít az emésztőrendszer megfelelő működésében. Fontos szerepe van a táplálék energiává történő átalakításában is.

B3-vitamint tartalmazó gyümölcsök: banán, dinnye, kivi, őszibarack, paradicsom.

B5-vitamin (pantoténsav)

A B5-vitaminra az anyagcserében van szükség, és jelentőséggel bír a hormonok és a HDL-koleszterin termelésében.

A vitamin legmagasabb arányban a banánban és a narancsban van jelen.

B6-vitamin

A B6-vitamin segít az antitestek előállításában az immunrendszerben, és a vese normál működéséhez is szükséges.

A következő gyümölcsök gazdag forrásai a B6-vitaminnak: banán, füge, guava, kivi, mangó, gránátalma, dinnye.

B9-vitamin (folsav)

Folsavra többek között a vörös vértestek termeléséhez és az agy működéséhez van szükségünk.

A következő gyümölcsök tartalmazzák: földiszeder, dinnye, kivi, narancs, eper, paradicsom.

C-vitamin

Ha a gyümölcsre és a C-vitaminra gondolunk, talán az első, ami eszünkbe jut, a narancs, de ezt a létfontosságú vitamint főleg a földiszederben, a guavában, a kiviben és az eperben találjuk.

E-vitamin

Az E-vitaminnak ismert a jelentősége antioxidánsként.

Gyümölcsök, amelyek ezt a tápanyagot tartalmazzák: alma, banán, földiszeder, áfonya, dinnye, kivi, mangó.

© 2017. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el