Gyömbér #23
A feltehetően Kínából származó gyömbért elsősorban Indiában és Kínában termesztik. A kurkuma és a majoránna rokona. A középkori Európában még annyira nagyra tartották, hogy azt gondolták, az édenkertből származik. A gyömbért már évezredek óta ismerjük mint gyógy- és fűszernövényt. Gyökere csípős anyagokat és illóolajokat tartalmaz, serkenti a nyálelválasztást, az epe-, bél- és gyomorműködést, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású.
Az ájurvédikus gyógyítók szerint a lelket a testtel együtt erősíti. Belsőleg a magas vérnyomásra és a koleszterinszintre is hatásos. A gyömbér csípős anyagai nemcsak az emésztést segítő enzimek gyorsabb kiválasztását serkentik, de a gyomornyálkahártya hőreceptoraira is hatással vannak - mindez a méregtelenítésben és a fogyásban fontos. Abban is segít, hogy ne együnk egyszerre túl sokat.