Fokhagyma #24

2018.02.20

A fokhagyma szervezetre gyakorolt pozitív hatásait szinte mindenki ismeri. Antioxidáns vegyület, megköti a szervezetben a káros, szabad gyököket; baktérium- és gombaölő; nagy segítség lehet magas vérnyomás esetén; megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban; szerepet játszik a véralvadásban, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződését.

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - különböző vegyületek képződnek, például az allicin, amely a fokhagyma jellegzetes szagáért felelős.

Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptidszármazékok, B- és
C-vitamin és flavonoidok. A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is.

Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő.

Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás.

A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. Az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli a Koch-féle tbc-bacilusokat. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

© 2017. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el