Fokhagyma #24
A fokhagyma szervezetre gyakorolt pozitív hatásait szinte mindenki ismeri. Antioxidáns vegyület, megköti a szervezetben a káros, szabad gyököket; baktérium- és gombaölő; nagy segítség lehet magas vérnyomás esetén; megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban; szerepet játszik a véralvadásban, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződését.
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - különböző vegyületek képződnek, például az allicin, amely a fokhagyma jellegzetes szagáért felelős.
Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptidszármazékok, B- és
C-vitamin és flavonoidok. A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is.
Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő.
Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás.
A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. Az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli a Koch-féle tbc-bacilusokat. Enyhíti a menstruációs görcsöket.